Yksilöllinen retki: Verikirkko ja Iisakin katedraali

4 h
alk. 150 €

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali & Iisakin kirkko

Tällä kierroksella tutustutaan kahteen Pietarin merkittävimpään kirkkoon.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali on Pietarin asukkaille tuttu nimellä "Kirkko veren päällä" tai pelkästään Verikirkkona. Nimi kertoo paikasta, jossa Alexander II haavoittui kuolettavasti 1.3.1881 terroristiryhmän hyökkäyksessä. Kirkko, jonka on piirtänyt Alfred Parland 1500- ja 1600-luvun venäläisten kirkkojen tyyliin, luo huomattavan kontrastin ympäristölle joka arkkitehtuurillisesti vastaa klassisismia, modernismia ja barokkia. Välittömästi isänsä kuoleman jälkeen perijä Alexander III ilmoitti pystyttävänsä kirkon hänen isänsä murhapaikalle. Alexander III halusi, että kirkko rakennetaan perinteiseen venäläiseen tyyliin, eikä ”saastaiseen” länsimaalaiseen tyyliin, joka oli suosittu silloisessa Pietarissa.

Yksi kirkon vaikuttavimmista paikoista on alttari, joka on rakennettu paikalle, jossa Alexander II haavoittui kuolettavasti. Alttari rakennettiin Parlandin piirrustuksien mukaisesti ja viimeisteltiin heinäkuussa 1907. Neljä harmaa-violettia jaspista valmistettua kolumnia toimivat pyhyyden perustana. Alttarista nousee pieniä neliömäisiä kolumneja, jotka yhdistävät kokonaisuuden. Alttarissa on myös koristeltuja mosaiikki-ikoneja Romanovin perheen suojeluspyhimyksistä. Ikonit edustavat eri perinteitä ikonitaiteessa: akateeminen tyyli, modernistinen tyyli ja bysanttinen ikonimaalaus.

Iisakin kirkko

Iisakin kirkko oli alun perin kaupungin ja koko Venäjän suurin kirkko. Iisakin kirkko rakennettiin 1818 ja 1858 välisenä aikana ranskalaissyntyisen arkkitehti Auguste Montferrandin piirrustusten mukaisesti. Katedraalista oli ajateltu tulevan Venäjän keisarillisen pääkaupungin suurin nähtävyys. Edelleen - 180 vuotta myöhemmin -  Iisakin kirkon kullattu kupoli dominoi Pietarin katukuvaa. Tuomiokirkon fasaadit ovat sisustettuja veistoksilla ja massiivisilla graniittikolumneilla.

Iisakin kirkon sisäpuoli on koristeltu yksityiskohtaisilla mosaiikki-ikoneilla, maalauksilla ja kolumneilla, jotka on tehty malakiitista ja lapis lazulista. Iso ja värikäs ylösnousevaa Kristusta esittävä ikkunamaalaus sijaitsee alttarin yläpuolella. Kirkko, jossa on seisomapaikkoja noin 14 000 rukoilijalle suljettiin 1930-luvun alussa, ja on siitä lähtien toiminut museona. Nykyään kirkossa pidetään jumalanpalveluksia ainoastaan suurimpien kirkollisten pyhien aikaan.

Lisätietoa

Yksilölliset retket järjestetään pienemmälle osallistujamäärälle erikseen tilattuna. Lisätietoja ja varaukset laivalta.

Verikirkko ja Iisakin katedraali
alk 150 €